→ [
Home algemeen ] [ Home genealogie ] [ Lijst ]



→ [ Vorige ] [ Volgende ]

De verzamelingen van het Centraal Bureau voor Genealogie


Op 24 april 2001 was er in het Historisch Centrum Overijssel te Zwolle een lezing over het Centraal Bureau voor Genealogie, door de heer dr. A.J. Lever, directeur van het CBG, voor bijna 50 aanwezigen.

Tot aan het begin van de Tweede Wereldoorlog was er al een grote verzameling collecties en er waren plannen voor institutionalisering maar door de oorlog kwam er niet van. Na de oorlog werd op 29-5-1945 het CBG opgericht, in Den Haag aan de Nassaulaan. Sinds 1979 is het CBG gevestigd naast het Centraal Station, samen met het ARA en een aantal andere landelijk opererende instellingen bij elkaar in één gebouw. De collecties waren van het rijk en zouden ook door het rijk worden bijhouden maar dat wordt inmiddels gedaan door vrijwilligers.

De doelstelling van het CBG is: Het bevorderen van de genealogie en heraldiek en aanverwante disciplines.
Tot de taken behoren: de opbouw van een documentatiecentrum, het beschikbaar stellen van materiaal, het uitgeven van publicaties en het geven van ondersteuning en inlichtingen, o.a. het beantwoorden van brieven.
Het CBG wordt gefinancierd met subsidie van het ministerie en met eigen inkomsten, zoals van donateurs: iemand wordt "vriend" voor ƒ 60 per jaar en kan dan gratis naar binnen, krijgt het kwartaalblad en het jaarboek (telkens met één thema) en allerlei kortingen.

Door middel van dia's werd een wandeling gemaakt door het gebouw, het eerst langs de depots in de kelder.

Persoonskaarten
Voor de bevolkingsadministratie bestond er vanaf 1938 van iedereen een persoonskaart. Na iemands dood ging de persoonskaart eerst naar het CBS daarna naar het CBG. Een kopie hiervan kan worden aangevraagd, waarbij een onbelangrijk privacygevoelig gedeelte is afgedekt. Gegevens over de kinderen staan alleen bij het gezinshoofd: de vader, en als deze overlijdt, komen ze bij de moeder te staan.
In 1994 zijn de persoonskaarten vervangen door een geautomatiseerd systeem: 'Gemeentelijke Basis Administratie'. Er is besloten om ook deze gegevens ter beschikking te stellen van het CBG, waarvan ook kopieën kunnen worden aangevraagd, wat ook veel wordt gedaan. De kinderen worden hier aan beide ouders gekoppeld.
Het systeem is ook handig voor andere doelgroepen: notarissen i.v.m. erfenissen, en epidemiologische onderzoekers: waar en wanneer zijn de sterftecijfers hoger dan normaal.

Familie-archieven
Dit zijn dozen met stukken van een bepaalde familie, die niet bij een archief ter plaatse onder te brengen zijn. Ze bevatten alleen papier (brieven, dagboeken) en geen schilderijen e.d.

Familiedossiers
Eigenlijk zijn dit naamdossiers: hangmappen met alle mogelijke dingen die betrekking hebben op een bepaalde achternaam zoals krantenknipsels, akten, en ook genealogieën, vaak in een fase van vóór een eventuele publicatie.

Bibliotheek
Hierin zijn veel boeken en tijdschriften, o.a. monografieën en woordenboeken. Men is bezig om een geautomatiseerde index te maken van de literatuur na 1900. Er zijn ook oude encyclopedieën: deze zijn belangrijk als u in geschiedenis geïnteresseerd bent. Verder is er ook literatuur van de omringende landen en de emigratielanden.

Bidprentjes
Ze bevinden zich in ladenkasten en zijn vooral interessant voor mensen met een rooms-katholieke achtergrond.

Familie-advertenties
Advertenties uit allerlei kranten zijn geordend in enveloppen; de oudste zijn van ca. 1795. De advertenties tot 1970 staan op microfiches: ze kunnen dan niet gemakkelijk meer weggenomen worden en ze zijn op volgorde.

Familiedrukwerk
Opgeborgen in ordners en dozen zijn dit o.a. geboortekaartjes, overlijdensberichten en visitekaartjes, afhankelijk van wat men toestuurt.

Verder zijn er nog een aantal bijzondere verzamelingen en vervolgens ging de rondleiding naar de grote studiezaal.

Catalogi
Er zijn kaartenbakken maar deze raken in onbruik. Er zijn gedigitaliseerde catalogi maar ze zijn nog niet helemaal volledig.

Genealogisch Repertorium (Van Beresteyn)
Dit bestaat uit boeken: een aantal delen plus supplementen. Een naam wordt erin opgenomen bij gegevens van minstens drie opeenvolgende generaties.

Microfiches
Er zijn microfiches van de BS, DTB, BR en gerechtelijke archieven, ook uit de grensstreek. Het is de grootste collectie maar neemt de minste ruimte in.

Tot slot is er de kleine studiezaal met gespecialiseerde collecties:
Het CBG heeft ook een uitgebreide Internetsite: www.cbg.nl.

Zie ook:
Centraal Bureau voor Genealogie (dhr. J. Kroes)

→ [ Begin ] [ Volgende ]