→ [
Home algemeen ] [ Home genealogie ] [ Lijst ]



→ [ Vorige ] [ Volgende ]

Fotografie


Op zaterdagmiddag 30 november 2002 tijdens de genealogische markt in Wijkcentrum Jeruzalemkerk te Zwolle, werd een informatiebijeenkomst gehouden over de geschiedenis van de (portret)fotografie en het reproduceren van oude foto's door de heer P. Leeman, voor ca. 25 personen.

Geschiedenis

De fotografie begon met de camera obscura, een toestel met een kleine opening als lens en dat tevens donkere kamer was.
Tegen 1840 is de eigenlijke fotografie uitgevonden, onafhankelijk door twee personen.

De Fransman Daguerre gebruikte koperen plaatjes met een lichtgevoelig zilverlaagje. Belichtingstijden tot een half uur waren nodig. Ontwikkelen gebeurde met kwikdamp en boven een gasvlam en was dus heel ongezond! De foto's waren heel scherp maar er waren geen negatieven en ze waren in spiegelbeeld.

Ongeveer gelijktijdig werd de fotografie in Engeland uitgevonden, door Talbot. Hij werkte met een glasplaat die nat in de camera werd gezet. Ook hier waren lange belichtingstijden nodig. Er werd hier wel gebruik gemaakt van negatieven zodat meerdere afdrukken mogelijk waren en het was goedkoper.

Portretfotografie

Er waren speciale ateliers met mooie achtergronden en een speciale standaard ("voetangels en klemmen") om de mensen stil te houden. Veel mensen lieten zich met de bijbel op schoot fotograferen. Het was gebruikelijk dat de fotograaf zelf kleding had: iemand kon zich dus in een militair pak met hoge rang laten fotograferen terwijl hij nooit soldaat was geweest.

Eerst waren het alleen de rijken maar vanaf ca. 1860 werd ook de gewone man gefotografeerd.
Foto's werden afgedrukt op perkamentachtig papier en verbleekten snel, behalve de ogen want die werden geaccentueerd.
Aan de kleur is te zien hoe oud de foto is.
Vanaf ca. 1880 staat de naam van de fotograaf erbij, vaak met een plaatje van een palet: veel portretschilders stapten over op fotografie.
Als je op de foto kwam, ging je er voor zitten en iedereen keek mee.

Er zijn trends te zien: kabinetfoto's met een iets groter formaat, en van ca. 1875 tot 1905 werden portretten in een ovaal geplaatst.
Visitekaartjes werden een rage vanaf ca. 1875. Hoe beter de plaatjes, hoe aanzienlijker de familie.
Op kermissen e.d. kon je goedkoop foto's laten maken: ze waren donker, op metalen platen geplakt en roestten sterk.

Later ging men experimenteren, o.a. met papiersoorten. Foto's werden ingekleurd en men maakte ook kunstfoto's. Fotografie en schilderkunst keken naar elkaar.

Reproduceren van oude foto's

Speciaal op dit werk heeft de heer Leeman zich de laatste jaren toegelegd, waarbij hij gebruik maakt van speciale reproduktie-apparatuur en de beste fotografische materialen.
Oude foto's worden op een modellenbord plat tegen het glas gezogen m.b.v. vacuüm en met een densitometer (lichtmeter) doorgemeten. De computer berekent hieruit de belichtingstijd. Een negatief wordt gemaakt en dit wordt eventueel nog geretoucheerd.
Van beschadigde foto's worden twee negatieven gemaakt. Delen van gave gedeelten van het ene negatief worden op de beschadigde plek(ken) van het andere gelegd. Ook trucs zijn op deze manier mogelijk, bijvoorbeeld een schip liggende aan de kade, kan in varend worden veranderd door water en lucht de plaats van de kade te laten innemen (imiteren hoe de computer het zou doen).
Een paar personen van een groepsfoto op een aparte foto zetten kan zo ook.

Een sterk verbleekte foto kan goed opgehaald worden door het contrast te beïnvloeden. Er worden drie negatieven gemaakt, één voor de lichte partijen, de middenpartijen en de donkere partijen; deze worden over elkaar heen gelegd voor de belichting. Dit lukt beter dan met de computer: je hebt de balans in handen, je kunt het helemaal sturen.
In plaats van afdrukken in zwart-wit kun je het ook bruin kleuren: het kan dan niet meer verkleuren. Sepiakleuring benadrukt het authentieke karakter. Het is moeilijk om een modern gereproduceerde foto authentieker ("warmer") te maken; uitgaan van het origineel is beter.

Foto's waar veel aan mankeert, worden geretoucheerd. Een computer kan dat ook maar de benaderingswijze en het resultaat zijn anders. Echte foto's zijn hier het eindproduct. Een computer is groffer en de kleuren zijn minder echt.
Bij heel onduidelijke foto's kan ook getekend worden als fotograferen niet meer lukt.

Een foto die vast gekleefd zit aan een gebroken glasplaat, is er meestal goed van af te krijgen door het in een bak water te leggen en dan heel voorzichtig trekken en kleine sneetjes maken.

Adres

Peter Leeman (Repro de Horn)
Vogelweg 113, 1826 HK Alkmaar
Tel/fax 072-5618423

→ [ Begin ] [ Volgende ]