→ [
Home algemeen ] [ Home genealogie ] [ Lijst ]



→ [ Vorige ] [ Volgende ]

Geëmigreerde Nederlanders naar Amerika


Op 2 februari 1995 werd er in het RA te Zwolle, na de jaarvergadering, voor 32 personen een voordracht gehouden door mevrouw Holten uit Nijverdal, aan de hand van dia's, met als voorbeeld een familie uit Ommen en de Amerikaanse stad Grand Rapids.
In het midden van de vorige eeuw zijn vooral uit Gelderland en Overijssel veel mensen naar Amerika geëmigreerd. De omstandigheden hier waren slecht. Door de wet op de horigheid (die in Gelderland en Overijssel laat werd afgeschaft) was er een trek naar de stad, die financieel geen oplossing bood. Er was nog geen industrie. Er werden uitsluitend aardappelen verbouwd en die kregen een schimmelziekte. Bovendien waren er veel overstromingen, strenge winters en er heersten ziektes.
De dominees De Cock en Van Raalte kregen veel aanhang onder de arme bevolking, vooral in oost-Nederland en stapten uit de Nederlands Hervormde Kerk: de 'Afgescheidenen'. Zij ondervonden veel tegenwerking.
Het idee om te vertrekken kwam van Duitse soldaten uit de Amerikaanse burgeroorlog: vrijheid en gratis land.
Ook waren er godsdienstige motieven, met de Mennonieten uit Zwitserland en de Amish (keerden zich af van de moderne tijd) als voorbeelden.
Toch werden emigranten als stapelgek beschouwd.
Emigratie ging in golven door Europa. Een aantal ging op eigen gelegenheid. Onder Scholten en Van Raalte vertrokken de eersten in groepsverband door dominees, die alles goed voorbereid hadden.
De overheid deed niets.
Joodse en Mennonietische kooplieden begonnen een textielindustrie in Twenthe en dit maakte een eind aan de trek in groepsverband.
In Amerika vestigden de meesten zich in Michigan en Wisconsin, waar ongeveer hetzelfde klimaat was als in Nederland. Ze bleven zich Nederlanders voelden; veel plaatsen hebben Nederlandse namen.
Bij aankomst waren de omstandigheden heel moeilijk en er waren rampen, zoals de brand op de Phoenix. Ze kwamen in een wildernis, met onbekende wilde dieren en planten, die ontgonnen moest worden. Ze woonden in eenvoudige hutten met één kamer waar ze werkten, woonden en sliepen: heel ongezond, er waren geen dokters en de (kinder)sterfte was dan ook hoog. Vrouwen waren schaars in de nederzettingen, o.a. doordat velen in het kraambed stierven. De dominee had ook veel andere funkties.
Velen kregen spijt en trokken verder naar het wilde westen. Terug naar Nederland was onbetaalbaar.
De brieven naar Nedeland waren daarentegen redelijk optimistisch. Na een aantal jaren ging het ook redelijk. Een aantal zijn toen alsnog vertrokken, ook toen later de textielmarkt slechter werd.
Ook kerkelijk waren er problemen. Een aantal hadden zich bij Amerikaanse kerken aangesloten en er werd toestemming gegeven voor het vestigen van andersdenkenden.
Voor genealogisch onderzoek is Amerika gunstig: hoewel er geen burgerlijke stand is, is hun administratie perfekt in orde. Het 'adressbook' (vanaf 1870), te vergelijken met ons bevolkingsregister, wordt ieder jaar vernieuwd. In de bibliotheken worden de geschreven artikelen bewaard, veel nekrologieën met uitgebreide beschrijvingen.
Er zijn verhalen bekend over mensen die na een moeilijke start toch rijk geworden zijn. Sommige zijn ongeloofwaardig; wat er zich werkelijk heeft afgespeeld, is niet meer na te gaan.

→ [ Begin ] [ Volgende ]