Wetenschap / natuurwetenschappen
→ [ Home algemeen ] [ Lijst ]



Drie groepen

Ik zou de natuurwetenschappen willen verdelen in drie groepen, al vermeld ik er direct bij dat de grens tussen die groepen niet scherp te trekken is.
Groep 1 betreft de fundamentele eigenschappen van de natuur: de materie en andere verschijnselen zoals het licht en de diversekrachten.
Groep 2 betreft de wijze waarop de natuur is georganiseerd en de fundamentele eigenschappen toegepast worden.
Groep 3 betreft de wijze waarop mensen met de natuur omgaan en de natuur gebruiken (ik bedoel dit positief).

Tot groep 1 behoort in de eerste plaats de natuurkunde en van de scheikunde: de anorgansiche chemie, ten dele de analytiche chemie, de fysische chemie en de organische chemie voor zover het over moleculen gaat die je kunt verzinnen, zoals bijv. de alkanen: relatief eenvoudige moleculen dus. Steroïdhormonen behoren duidelijk tot groep 2. Biochemie, biologie en geologie behoren duidelijk tot groep 2. Sterrenkunde is een moelijk geval. De 'big bang', de evolutie van sterrenstelsels en sterren: ik zou dit alles tot groep 1 laten behoren maar je kunt er anders over denken. De indeling in sterrenbeelden, de eigenschappen van 'onze' planeten behoren duidelijk tot groep 2.
Methoden om iets te bepalen/meten, polymeerchemie, techniek e.d. is duidelijk groep 3.
Wiskunde is een apart en moeilijk geval. Iemand heeft eens iets dergelijks gezegd als: 'worden onderdelen van de wiskunde ontdekt of uitgevonden?' Naar mijn idee heeft wiskunde zowel veel van groep 1 als van groep 3.